Monday, April 8, 2019

Hokkaido Road Trip : Day 4

15 Feb 2019

Asahikawa - Biei - Shirahige Waterfall - Blue Pond - Furano Ski Centre - Log Yukari - Ningle Terrace

Pagi yang dingin semestinya. Lepas check out dari Asahikawa Court Hotel ini, perjalanan disambung lagi. Kali ini menuju attraction seterusnya di Biei. Macam biasa bila bangun pagi kenalah cuci salji kat atas kereta.

Ini kali pertama isi minyak kereta sampai penuh masa on the way ke Biei. Nampaknya kereta jenis hybrid macam ni agak menjimatkan. Untuk perjalanan sejauh 280km lebih kurang bermula dari Orix Car Rental Chitose sehingga Asahikawa cuma RM91 sahaja. Tidak semahal yang aku sangka.
View depan hotel

 Menuju parking


Semalam ada bukit salji tepi kereta aku ni... pagi ni tengok dah habis kena sodok

 Memulakan perjalanan


On the way ke Biei


Tempat yang mula-mula ditujui adalah Ken and Mary Tree yang dikatakan sebagai salah satu tarikan di Biei ini . Bagi aku pokok Ken and Mary Tree ni biasa saja cuma kelebihannya  suasana di sekeliling tempat ni cantik dan saujana mata memandang.

Ken & Mary Tree

Geng Panca Sitara sudah mari


Sambung perjalanan

Seterusnya kami ke Mile Seven pulak, dekat je dari attraction tadi. Tapi nasib kurang baik sebab jalan masuk ke sana telah ditutup, Yelah ni kan private property jadi ownernya boleh aje tutup sesuka hati dia.

 Ni je view yang nampak bila sampai


Sebelah kanan nilah Mile Seven tapi tak boleh masuk tengok


Sambung lagi. Kali ini menuju ke Shirahige Waterfall. Nampaknya berbaloi datang sejauh ini kerana ternyata waterfall ni memang  cantik dan mengkagumkan. Orang pun agak ramai kebanyakan datang dengan bas. 

Kami menghabiskan masa seketika menghayati keindahan tempat ini serta sungainya yang berwarna turquoise.
Menuju Shirahige Waterfall

Sampai



Shirahige Waterfall




Sungai di sebelah kiri


Seterusnya adalah Blue Pond. Tempat ni terletak dalam laluan ke Shirahige Waterfall. Dah dekat sangat dah. Tapi aku singgah masa on the way balik.

Sekalipun aku sudah sedia tahu yang kolamnya pastinya beku dan dilitupi salji, dah lalu sini apa salahnya singgah sebentar... been there katanye.

Tangga menuju Blue Pond

Ni Blue Pond ke White Pond... hahahhahahaa. Orang tetap ramai kat sini sekalipun kolamnya beku
Blue Pond masa musim lain memang cantik betul....gambar google



Singgah bilik air kat area ni kejap


Singgah solat jamak kat tepi jalan ni sekejap.....kali pertama solat atas salji, lapik dengan jaket....sejuk ketaq teman😅

Menuju Furano

Perjalanan menuju Furano memang jenuh tengok view yang cantik. Sesekali terserempak para pekerja Jepun di jalanan. Kagum sekeluarga tengok komitmen depa ni memastikan jalan tidak tertimbus serta mengawal lalulintas. Mampu mereka bekerja dengan gigih dalam suasana sejuk sebegini. 




 Cantik pulak... gunung apa tak taula


Tiba di Furano dalam pukul 3 petang. Sebelum ke tempat penginapan singgah sekejap di Furano Ski Centre meninjau-ninjau. Nampaknya tempat ni ramai mat saleh datang bermain ski. 

Nasib baik hari masih cerah jadi tidaklah begitu sukar mencari Log Yukari ni. Menarik betul tempatnya ala-ala kabin kayu mat saleh yang selalu aku tengok dalam tv dedulu. 

Harga kabin ni RM585 semalam. Ni lah harga penginapan termurah yang aku jumpa area sini. Tuan punya kabin pun peramah siap bagi sledge dan buat  demo lagi kat anak-anak aku cara mengelongsor. Hehehee

Sampai di Log Yukari Furano


Ni cabin untuk kami 4 orang


Ni sledge plastic yang owner rumah tu bagi... boleh tahan laju sledding kat sini sebab agak curam

Kabin ni memang lengkap dengan peralatan memasak. Heaternya guna diesel, tapi ok aje nampaknya. Boleh nampak salji turun masa dalam tandas... mana lagi nak jumpa suasana macam ni 😃😃



Curam sungguh tangga dia... tempat tidur semua di tingkat atas

Kat Jepun ni style dia tak kira hotel murah atau mahal mesti nak ada bath tub punya... sampai kat rumah kayu ni pun ada jugak walaupun tong plastik je heheh

Dapur... bolehlah masak untuk malam ni dan pagi esok


Tomyam, kari ayam + king crab, ayam goreng dan telur dadar......balun  

Kalau ikut aku, lepas makan dan sejuk-sejuk pulak tu yang paling afdhol mestilah tidur. Rasa nak kensel aje plan ke Ningle Terrace ni haha. Tapi depa ajak jugak. Layankan jela. Sebelah  Furano Ski Centre... tak jauh sangat dari Log Yukari ni. Tak silap dalam 10 ke 15 minit macam tu.  Masuk free. 

Agak menarik tempatnya yang dipenuhi cahaya lampu di mana mana. Banyak kedai yang menjual cenderahati... tapi aku tak beli apa pun sekadar meninjau-ninjau. Kat sebelahnya ada pulak Furano Kan Mura, tak kuase lah  teman nak pegi.

Ningle Terrace







Habis Ningle Terrace terus balik ke kabin. Sampai aje anak anak aku ni boleh pulak depa pegi main sledge ni lagi. Adeh. Tido lagi baik la anak anak oii. Esok nak jalan jauh lagi.

Wednesday, April 3, 2019

Hokkaido Road Trip : Day 3

14 Feb 2019

Sapporo - Asahiyama Zoo - Asahikawa Court Hotel

Pagi ini suasana putih di mana-mana pasal tengah snowfall lebat masa ni. Jalanraya pun dipenuh salji, tapi masih boleh dilalui nampaknya. Lepas bersarapan terus bertolak menuju ke Asahiyama Zoo. Perjalanan hari ini agak jauh lebih kurang 155 km.

Suasana pagi depan apartment... sebelah kanan tu tempat parking kereta aku malam tadi


Team cuci -cuci  salji dah start bekerja nampaknya😆


Singgah dulu di Family Mart berdekatan. Beli biskut-biskut termasuk biskut kapal yang viral, minyak masak canola, telur dan sayur. 

Masa aku mintak minyak canola tu, pekerja dia terus pi ambik tab untuk guna google translate sebab tak faham. Aku pun tak teringat nak tolong google untuk dia sesiap tadi. 

Dia dapat cari dan tunjuk minyak canola... teruslah aku ambik. Yelah kena hati-hati, takut terbeli minyak yang ada "si sondol muka bulat" tak ke naya namanya😆


Family Mart

Suasana dalam kedai

Selesai membeli. Perjalanan ke Asahiyama melalui highway lancar aje nampaknya. Walaupun kekadang jalan tak berapa clear sebab dilitupi salji, follow aje kereta kat depan (andaian aku orang Jepun lebih berpengalaman memandu jadi ikut depa selamat. Kampung depa lah katakan). Speed dalam 80km/j sudah memadai. Harga tol dari Sapporo ke Asahiyama adalah RM131.00. Agak mahal jugak untuk jarak 155km berbanding di Malaysia. Seronok Pak Menteri kalau boleh banding-bandingkan harga macam ni😁. Nasib baik lepas ni hampir kesemua perjalanan menggunakan jalan biasa aje. 

Cantiknya view sepanjang perjalanan terutama pokok-pokok pine yang dipenuhi salji. Walaupun semuanya putih saujana mata memandang tapi bila tengok dengan mata kepala sendiri kagum dan best pulak rasa. Suasana baru bagi aku dan family.



Suasana highway



Tukar driver. Mengantuklah aku bawak sejuk-sejuk macam ni... nasib baik Nabila boleh jadi driver ganti... lega



Singgah sebentar solat jamak taqdim di R&R depa bila dah masuk waktu. Nampaknya Jepun ni perangai depa tak sama macam mat saleh. Perangai Asia tetap ada... hahhahahah.  Depa suka tengok orang dan ambik tahu. Semua yang lalu punyalah tengok masa tengah solat tu. 


Fuhhhh... kagum aku dengan suasana mewah tandas kat R&R ni. Lagi best semua tandas kat Jepun ada bidet dan kebanyakannya ada auto pemanas kat lapik duduk tu tambah selesa la rasa. Tak perlu bawak botol mineral bagai macam negeri mat saleh. Di situ kelebihannya.


Cucilah kereta kita sikit ye nak... malu pulak bapak rasa bila pandang kereta sebelah tu bersih aje takde salji langsung

Dekat nak sampai dah ni



Sampai... depan entrance Asahiyama Zoo


Parking

Kena turun tangga yang banyak ni... alamak balik pun mesti sama punya






Comel la binatang ni. Macam kucing pun ada. Dia tulis rakun 

Asahiyama Zoo ni penghuninya bukan binatang biasa tetapi binatang yang mampu hidup di musim sejuk misalnya penguin, seal, beruang kutub, rusa, tupai, serigala dan lain-lain. Seronok menghabiskan masa di sini cuma suasana sangat sejuk dan salji asyik turun aje. Tiket masuknya 820 Yen/person


 Tudia salji punya turun 


Comel beruang kutub niKalo perhati lama sikit boleh perasan yang beruang ni berpusing-pusing laluan yang sama tanpa henti. Agaknya dilatih begitu. Kesian la pulak




Seal


Ada satu tempat berteduh kat sini, kami pun singgah sebentar untuk makan bekalan makanan. Terjumpa satu keluarga Melayu. Bertegur sapa kejap.

Acara paling dinanti oleh semua pengunjung mestilah Penguin Parade yang glamer. Ramai betul yang menanti show 2 pm ni sampai nak dapat ruang pun susah. Dah la salji turun lebat masa tu, lenguh aku berdiri. Meriah nampaknya Parade ni. Seronok semua orang tengok gelagat penguin yang comel ni.

Penguin ... superstar tempat ni

Depa ni gigih beratur dari awai lagi... dapatla bumbung

Geng takde bumbung ni sah sah la kena salji, kalau dibiarkan penuh la atas topi dan baju semua. Aku ni tak berapa minat pakai topi lama lama, tapi kalau tak pakai nanti salji jatuh atas bulu mata pulak... nanges pokcik


Penguin Parade





Makin lama makin lebat pulak salji turun masa nak balik ni. Jauh betul aku rasa perjalanan nak ke kereta tu. Udah rasa macam kat kutub utara, macam dalam National Geographic teman rase ni ha. 

Dah- dah le tu anak isteri... bapak dah ketaq ni, moh ler balik

Patutle teman rase sejuk benor... -6°C ghopenye

Selesai semua terus bertolak ke Asahikawa menuju ke hotel yang telah aku tempah ni iaitu Court Hotel Asahikawa. Check in confirmlah mudah tak perlu key code bagai. Hotel ni memang best dan mewah. View kat luar pun nampak menarik. Rental hotel ni RM 489. 

  View luar dari tingkap

Bilik air di tingkat bawah pun ada... selesa sungguh
Bilik air atas yang agak canggih

Ini katil di tingkat atas... semua orang tidur sini, katil kat tingkat bawah tu dibiarkan kosong 

Bukit salji sebelah kereta

Hotel ada menyediakan dapur dan microwave tapi aku syak ni sekadar ikut syarat saja sebab peralatan memasak tak ada. 

Untuk makan malam ni tak jadi masalah la sebab makanan pagi tadi masih banyak lagi cuma perlu panaskan aje. Dan ini kali pertama kami mencuba Pek Kembara Nasi Pilaf Rendang. Rasanya biasa je, kira bolehlah.

Esok nak ke Biei dan  Furano pulak.