Tuesday, December 15, 2015

Berketam di Teluk Senangin


2, 3 & 4 Januari 2015

Ini kira entry terbengkalai punya sebab lama betul aku tak update blog aku ni. Sibuk dok menguruskan kehidupan yang semakin mencabar sejak kejatuhan nilai ringgit ni....hehehehhe. Apapun blog ni macam rumah jugak, kalau lama jadi bersawang dan usang. Jadi pasal Teluk Senangin pun kira boleh la.

Teluk Senangin......tempat yang tak penah jemu pergi. Sama jugak macam Cameron Highland. Pergi waktu bila pun sentiasa best je. Kali ini tidur dua malam lagi. Musykil aku, dah berapa kali kami berazam nak sewa chalet lain pulak.......tapi berkesudahan tetap dengan Chalet Kamal Hj Zaman  jugak. Ada pelaris ni.....hehee.

Special kali ni menunya dikuasai oleh ketam-ketam segar dan masih hidup lagi yang kami beli dari nelayan di bahagian hujung pantai ini. Tunggu aje nelayan balik dari laut pagi-pagi. Bukan setakat ketam, udang besar dan ikan pun ada. Harga pun berpatutan. Sedia maklum ketam memang kegemaran kami sekeluarga. 

Sampai sini dah agak petang....jadi terus masak untuk makan malam

Makan malam dah siap

Esoknya pulak sudah makan pagi tu, aku pegi jalan sampai dekat nak hujung pantai tu...nampak macam ada bot nelayan baru sampai. Alhamdulillah ada rezki...

Kueyteow goreng untuk sarapan 

Pukat nelayan ni padat dengan ketam yang masih hidup 

 Ketam semua gred A punya.....perghhh

Ikan segar.....sukar dilepaskan



Chef sedang beraksi

Aktiviti membakar ikan berlapikkan daun pandan....siang malam depa punya bakar....jenuh makan

Menu spesel untuk hari kedua...gulai lemak ketam......memang terangkat

Ikan sebelah yang besar...goreng aje pon sodap

Sebelah petangnya macam biasa kami bungkus je...macam macam bole dapat



Cucur cempedak

Main wau yang dibeli RM10 kelmarin kat tepi jalan sana

Pokok ketapang yang sangat rendang

Malam pulak goreng aje ketam tu dan makan bersama bubur nasi......manyak syiok oooo

Makan megi sebelum balik

Mai sini depa angkut chess dan saidina....maklumlah banyak masa nak main

Aku membayangkan kalau lah pasir kat pantai ni putih dan lautnya jernih je macam kat Krabi tempohari...alangkah indahnya...mau check in sebulan terus





Pejam celik pejam celik dah pun hujung tahun...Mana pun tak pegi, tabung ayam itik semua habis bocor....

Tak pe, tahun 2016 aku beli tabung unta pulak. Besar tabungnya tu....hehehehhe.  Mana tau boleh melancong lagi banyak tempat yang indah-indah.