Saturday, April 28, 2018

Korea Trip - Jeju : Day 1

13 & 14 April 2018

Manjung - Pantai Remis - Penang - KLIA 2 - Jeju Airport - Seongsan Ilchulbong

Aku bertolak dari Pantai Remis dalam jam 9 pagi begitu. Ambik Nabila kat Penang dulu sebelum bertolak ke Hentian Salak Tinggi. Perjalanan lancar aje pada mulanya. Sekali masuk aje highway Damansara-KLIA tetiba aje slow macam kura-kura. 

Lama pulak tu traffic jam ni. Ikut highway digital board ada kemalangan yang menutup lorong kanan. Lainnya perasaan orang yang tinggal kat tempat bebas traffic jam macam aku kat Manjung ni....sabo ajelah. Letih ada dan lapar pun ye.

Terpaksa aku susur keluar ikut jalan Dengkil. Sama aje, jam jugak😭. Lepas aje dari traffic jam terus kami singgah di satu restoran ala Thai. Aku order siakap 3 rasa, tomyam campur, sotong goreng tepung, kailan ikan masin dan telur dadar. Wow.....sedapnya makanan kat restoran ni. Apa lagi...balun cukup-cukup.

Lepas parking kereta kat level 2 Hentian Salak Tinggi, kami semua menaiki ERL dan turun di KLIA 2. Terus menapak ke Tune Hotel ikut laluan khas yang disediakan. Sepatutnya check in awal, traffic jam punya pasal, lambat jadinya. 

Tune hotel ni boleh tahan jugak keadaan biliknya. Memang selesa untuk standby sebelum flight pagi-pagi. 


Bilik di Tune Hotel...single bed yang agak besar..muat-muat la aku anak beranak. Tune Hotel ni takde family room.

Flight KL-Jeju dijadualkan pukul 6.50 pagi. Entah apa hikmahnya flight Air Asia ni awal-awal pagi entahlah. Tak boleh nak complain banyak sebab tambang murah la katakan. Jadi dalam pukul 5 pagi kami segera check out dari hotel menuju ke departure KLIA 2. Lebih lancar dari selalu maklumlah sudah berada di area yang sama.

Semua orang solat Subuh di surau dekat departure hall. Sampai masa flight pun departure menuju Jeju.  

Sarapan dalam flight...menu tambahan maggi

Flight selamat mendarat di Jeju Airport pukul 1.50 waktu tempatan. Waktu di Korea lewat sejam dari Malaysia. Suasana agak dingin, bercakap pun keluar asap. Lepas dapat luggage semua, kami terus menuju ke shuttle Avis yang tersedia di seberang jalan arrival hall yang kemudiannya membawa kami ke AVIS office.

Selain dari Avis, banyak lagi company kereta sewa yang lain contohnya KT Kumho dan lain lain. Tapi aku dah biasa dengan Avis ni...booking dia mudah takde kena register bagai dan fully covered insurance beserta GPS sudah termasuk dalam pakej. Harga RM598 dari waktu sampai tu sehingga 7pm esoknya. 

Tunjuk international driving license, sign dan bayar apa yang patut, maka kami pun dapat kereta. Alhamdulillah besar dan selesa kereta ni. Bawak pun seronok.

AJ=Avis Jeju... orang Jeju ni aku sebut Avis depa taktau, sebut AJ baru depa tau

KIA Auto.....Kiri pun kirilah labu...belasah ajelah

Cuak jugak aku pada mulanya drive terbalik macam ni 😢😢... seketika kemudian dapatlah aku menyesuaikan diri. 

Apartment yang aku tempah ni cuma bagi no HP, jadi tak boleh nak set GPS dia ikut no phone premis macam kebiasaan kat Jeju ni. Jadi terpaksa aku mintak staff dia set Seongsan Ilchulbong... lepas tu pandai-pandai lah cari Apartment Seongsan Love Pension ni sendiri.

Suasana mendung dan ada hujan renyai-renyai ketika ini menjadikan suasana macam nak malam aje, risau aku susah nak cari apartment tersebut maka terpaksa aku skip plan asal nak singgah di Hamdeok Beach dan Woljeongri Beach yang katanya cantik itu.

Singgah 7E  beli nasi segera dan susu perisa pisang 

 Nasi segera ni panaskan guna microwave kat 7E yang sama


Ada macam-macam bunga yang sungguh menarik di jalanan

Dekat nak sampai Seongsan tetiba terjumpa sebuah ladang canola. Terus aku berenti singgah. Teruja sekejap... maklumlah last tengok canola dulu masa kat Durham UK 2012. Selain aku ada sebuah kereta pun berenti jugak kat sini...cina rasanya. 

Sejuk kat sini lagi-lagi bila angin bertiup kencang... anyway 14 April ni birthday anak aku Arif...dulu sekali kat Lorient France, ni kat Jeju pulak... kesian dia takde makanan spesel nak jamu. Serunding hade la😐😐😐


Sambung lagi perjalanan. Pusing punya pusing akhirnya kami jumpa jugak apartment ini. Sebab pernah tengok bangunan ni dalam internet. Lagi satu ada orang bagi clue dalam booking.com yang apartment ni terletak di bahagian atas restoran L'aube. 

Bilik yang menarik, serba lengkap dengan dapur dan peralatan memasak. Tuan punya dia pun sangat membantu. Memang bestlah apartment ni bagi kami.

Lega dapat berehat-rehat setelah mengharungi perjalanan yang panjang. Menu malam ini nasi segera yang dibeli tadi beserta serunding ayam  dan sambal belacan udang kering... homemade dari Malaysia. Tak payah masak apa dah malam ni. Bancuh air jelah. Tadi dah makan sikit-sikit dalam kereta sebab lapar. Ni makan banyak-banyak pulak😁😁

Suasana bilik keluarga di tingkat 4.....sewa RM310 semalam. Ada lift.



Ada loteng di tingkat atas yang luas. Heater kat sini beza dengan mat saleh sebab dia guna heating bawah lantai... tak lah sejuk kaki dan bilik pun rasa nyaman

Boleh nampak Seongsan Ilchulbong dari tingkap

Lepas selesai makan,  mandi semua, depa ajak pergi ke satu supermarket dekat aje dengan apartment. Suasana baru tempat orang, sempatlah kami beli sedikit ikan, udang dan kimchi sebab depa nak mencuba dan merasa makanan Korea yang pertama.

Nampaknya jeruk kobis kimchi ni tak berapa sesuai dengan selera aku... depa pun biasa biasa je

Tidurlah kami sekeluarga di tempat yang selesa ini sementara menantikan hari esok yang dijangka penuh kesibukan.

Wednesday, April 25, 2018

Korea Trip - Intro

Mukadimah

November lepas, saja je aku search Air Asia website, mana tau ada yang menarik. Sekali aku nampak destinasi baru Jeju, Korea. Search untuk 4 orang harganya RM2700 tak termasuk luggage dan makanan. Boleh tahan jugak nampaknya. Lagi pun aku musykil ramai betul orang Malaysia suka ke Korea malah ada yang ulang berkali-kali. Mesti ada sesuatu yang menarik dan hebat tentang Korea ni. 


Alang-alang ke Jeju baik terus ke Seoul. Cari pulak flight Jeju-Seoul. Ada banyak company seperti T'ways, Jeju Air, Busan Air dan lain-lain yang harganya tak lah jauh berbeza. 

Maka pada 27 November aku pun book tiket KL-Jeju dari 14 April - 21 April 2018 . Sebenarnya sekali imbas aku dah tau masa memang tak cukup kalau macam ni. Tapi apa boleh buat, berdasarkan cuti aku dan kesesuaian melancong musim bunga, ini aje masa yang sesuai.

Walaupun tarikh ni offset seminggu dari Seoul Blossom Festival, family aku tetap "kenyang"  melihat cherry blossom yang masih banyak dan cantik di  Nami Island, azalea yang mekar berkembang di Seoul, Canola di Jeju dan tulip yang serba indah di Everland. Alhamdulillah.😍😍😍

Jeju pulak memang kaya dengan pemandangan hebat.

Program aku macam ni :

2 malam di Jeju - menyewa kereta dan tinggal di apartment Seongsan Love Pension dan Hill Park View

5 malam di Seoul - Apartment White Gold, Itaewon

Bawah ni foto-foto sebagai introduction :


The one and only Itaewon Mosque

Seongsan Ilchulbong

Seopjikoji

Oedolgae

Jusangjeolli Cliff

Cheonjeyeon waterfalls

Mount Sanbangsan 

Yeouido Park

Nami Island

Seokchon Lake


Everland

Tuesday, April 24, 2018

Teluk Senangin

Catatan 23, 24 & 25 Feb 2018

Anak sulung kesayangan kami Nabila sedang cuti semester masa ni. Dia ni penggemar laut, air terjun atau apa-apa yang sewaktu dengannya. Semester baru dah nak bermula, jadi kena kasi entertainment sikit kat anak dara tunggal aku ni. 

Maka aku pun segera book Chalet Pak Kamal di Teluk Senangin dari 23 - 25 February untuk tujuan ini.

Walaupun dah kerap benor ke sini dan aktivitinya pun hampir sama, kena jugak buat entry pasal Teluk Senangin ni sebagai rekod dan archive 😄😄😃. Lagi kerap pergi tempat ni kira lagi tinggilah KPI kami sekeluarga.

Sini pun ada cherry blossom 

Usang......tapi tetap menyeronokkan


Nenas kicap

Kambing bakar

Laksami + bihun .....mantap

Ketam yang manis bersari


Kali ni lebih special sebab ada lokan....RM6 sekilo...aku beli 2 kilo. Goreng kunyit pun yummy



Sunset




Tuesday, April 3, 2018

Perth : Day 7

21 October 2017

Esok pagi-pagi dah nak pulang ke tanah air. Jadi hari ni kiranya hari terakhirlah nak ronda-ronda sekitar Perth ni. Kalau ikutkan memang lah tak puas datang sini. 

Rainbow Container

On the way ke Fremantle

Pepagi lagi lepas sarapan kami berkereta ke Fremantle yang tak lah jauh dari Perth ni. Lebih kurang setengah jam. Cuaca memang cantik dan agak berangin. Pertama terus ke Victoria Quay. Cantik view sini. Lepak-lepak kejap kat sini sebelum ke Esplanade kat sebelah sana.








Fremantle Esplanade



Next ke tempat idaman wanita iaitu E shed Market. Lama jugak abiskan masa kat tempat ni sampai aku mengantuklah... maklumlah aku mana minat shopping. Tengok depa beli lebih kurang aku pi tidur kat dalam kereta tunggu rombongan Cik Kiah abis menyoping souvenir....hehehhehe.



Abis E Market, kami ke Perth semula. Singgah kejap kat Elizebeth Quay kemudian ke Kings Park Botanical Garden sekali lagi untuk makan tengahari yang dimasak pepagi tadi. Memang bestlah lunch nasi arab kambing kat sini. Suasana cantik, bersih dan nyaman.



Elizabeth Quay


Langley Park ni kedudukannya on the way ke Kings Park

Blue Boat House... ambil gambar sepintas lalu je

Makan makan atas rumput  


Ada lagi limau hari tu... sampai last day masih boleh makan dan bawak balik ke Malaysia lagi 

On the way balik ke rumah, depa ajak singgah di Chemist sebab nak beli perfume. Layan... Habis shopping sini , singgah pulak ke Belmont Forum tengok tengok apa yang patut. 

Balik tu aku dan Nora pergi riki tempat nak pulangkan kereta Hertz ni kat airport sebab risau aku memandangkan flight pepagi . Buatnya salah tempat dan sesat tak ke naya tu? Laluan masuk nak ke tempat pemulangan kereta agak sukar dan mengelirukan. Berbaloila aku dah riki sesiap.

Sampai homestay lepas makan malam, mulalah berkemas... esok flight 6.50 pagi.

Pepagi lagi dah gerak ke Airport, pulangkan kereta dan letak kunci dalam box, serta terus masuk. Semuanya berjalan lancar tak de masalah.

Kesimpulan aku tentang Perth : Memang best dan rasa tak puas pergi. Seronok kalau dapat bercuti lama-lama kat sini. Kalau ada rezeki lebih InshaAllah boleh ulang. Pergi attraction yang tak jauh sangat dan dengan kereta pulak sampai puas. Hehe.