Tuesday, October 31, 2017

Perth and West Australia : Day 3


17 October 2017

Guilderton Caravan Park - Golden Groove Orchard - Albany 

Sejuk berangin suasana pagi di Guilderton Caravan Park ini. Motorhome kami ditempatkan bersebelahan pantai. Perjalanan hari ini sangat jauh 576 km. 

Tips : Perjalanan sejauh ini amat meletihkan dan memerlukan tidur selama dua malam di Albany baru berbaloi, tapi apa boleh buat aku cuma ada semalam sahaja. Jadi itinerary aku ini tidak begitu sesuai untuk rujukan sesiapa pun. 

Setelah makan pagi perjalanan dimulakan menuju Golden Groove Orchard. Tujuannya nak memetik buah limau pelbagai jenis di sini. Bulan Oktober macam ni buah-buahan yang ada setahu aku cuma limau dan strawberry. Musim epal dan buah lainnya sudah berlalu.

Kalau panjat naik atas tu mesti lagi cantik view aku syak 


Sarapan. Laksami dan lontong 


Isi minyak dulu

View laut dan Moore River dari petrol pump

Sepanjang perjalanan pelbagai view menarik dapat disaksikan di kiri-kanan jalanraya. Sampai aje ladang limau ni tidak berlengah lagi terus kami parking motorhome dan masuk ke dalam. Ada rombongan budak sekolah dan pelancong baru habis picking. 



 Pusat jualan

Pokok ni lagi 


Untuk petik limau bayarannya 10 dolar seorang dan boleh dapat 2.5kg limau setiap seorang. Arif tak dikira sebab berumur 16 tahun. Walaupun bertujuh yang dikira adalah 6 orang jadi total dapat lebih kurang 15kg.  Owner bagi 3 tong besar dan bagitau kalau semuanya diisi separuh, boleh dapat berat yang dikehendaki. Kalau lebih ambik....dia charge. Tapi kalau tak cukup dia akan tambah dengan menyuruh kita pilih limau jenis mana yang kita nak.

Aku tengok ada yang naik tractor dan chargenya 10 dolar seorang...tapi ladang dia aku nampak seberang jalan aje, dekat bebeno. Jalan kakilah...jimat dan exercise sikit.

Memang seronoklah self plucking macam ni. Ada berbagai jenis species limau yang sedap-sedap dan manis manis belaka. Makan aje mana yang suka, dia bagi free. Nampak gayanya lepas ni siang malam boleh makan limau dalam motorhome.


Memang geram tengok limau-limau ni semua 


Lemon pun ada




Tamat masa bergembira memetik limau. Perjalanan jauh menanti di hadapan. Tidak berlengah perjalanan disambung menuju Albany.

Sebelum masuk highway sempat lagi kami ke area Belmont Forum. Ada kedai halal berhampiran depan kawasan parkingnya. Nampak segar  ayam dan kambing kat sini. Tak berlengah kami beli beberapa kilo ayam dan kambing cukup untuk bekalan beberapa hari serta beras basmathi dan lain lain bahan makanan. Jugak beli dua pasang selipar kat dalam Belmot Forum ni... sebab rimas aku guna kasut sepanjang masa.

Ini pun dah kira hilang masa. Jadi kena cepat-cepat sikit. Terus menuju highway Albany. Confirmlah perjalanannya membosankan tambahan pulak bukannya ada tempat rehat macam R&R kat Malaysia. Kereta pun jarang jarang ada.

Masa mula mula nampak pepokok ni...rasa unik jugak ...bila dah lama sangat view yang sama jadi takde mende dah...kira nak cepat sampai aje kalau boleh



Hutan ni macam pernah ada kebakaran besar

Take a break. Masa untuk berhenti makan. Nasib baik wife aku jadi 2nd driver dari Moore River ke ladang limau tadi dan jugak dekat 2 jam drive ke Albany. Dapat la aku bersenang-lenang sekejap. Kerusi motorhome ni agak selesa tu yang sampai tersandar serius aku ni...terasa macam boss.....hehhehehe


Kami tiba di Big4 Middleton Holiday Park ini sudah malam. Mujurlah ada lagi orang yang boleh bantu tunjukkan powered site yang telah aku tempah. Suasana sejuk sekali. Terus buat aktiviti biasa sambung power, mandi, makan-makan, solat dan tidur. 

Sunday, October 29, 2017

Kembara Motorhome Perth : Day 2

16 October 2017

Perth - Lancelin Sand Boarding - Pinnacles Desert - Moore River 

Nyamannya suasana di homestay ni. Ownernya nama Tania. Parents dia sebelah rumah memang peramah dan semua orang panggil ni rumah Mak Long... hehehee. Halaman rumah yang sangat bersih dan dihiasi indah dengan pelbagai bunga-bungaan yang cantik-cantik belaka.

Jam kat Perth ni memang sama dengan Malaysia, tapi waktu subuhnya dalam 4 lebih begitu. Jadi dalam 5 lebih sudah terang benderang.

Aku dok melawak dengan wife aku, kalau kita boleh tanam pokok ni kat Malaysia, boleh buat duit  pasal pasti ramai yang nak beli pokok ni...pokok ni jugak aku perasan ada merata-rata di Perth 


Mak mertua aku kata macam berus cuci botol bunga dia 







Selepas sarapan dan bersiap-siap tepat 7.45 pagi teksi Swan yang aku booking pun sampai. Tak muat teksi Estima tu untuk 7 orang walaupun 7 seater sebab ada banyak beg termasuk kerusi roda. Jadi driver tu request lagi satu teksi. Segera kami bergerak ke Britz Motorhome. Sekejap aje dah sampai.


Rupanya tempat ni centre untuk semua motorhome tak kira Britz, Maui atau yang lain. Selepas diberi penerangan, tunjuk lesen dan sign apa yang patut, kami dibawa ke Motorhome. In law aku ambik Britz untuk 2 orang. Aku pulak Maui 6 berth. Motorhome Maui ni nampak baru dan mantap. Anak anak aku sangat suka motorhome ni. Memang besar gedabak tapi insyaaAllah tak de masalah.

Untuk 5 hari 4 malam sewa motorhome AUD1522. Mahal banyak dari kereta campur accomodation. Ini aku sudah sedia maklum cuma nak mencuba pengalaman baru bermotorhome. Kelebihannya perjalanan yang selesa dan semua ada di situ. Kalau tak sempat sampai boleh tidur mana-mana, pasal makan dan bilik air tak payah risau.

Jadi konsep motorhome adalah  melancong secara adventure yang luar dari kebiasaan.

Documentation

Interior yang serba baru



Ok semua dah ready. Apa lagi... jalan. Destinasi pertama kalau ikut itinerary aku adalah Pinnacles Desert. Jaraknya agak jauh 300km lebih dari Perth. On the way sempat lagi kami pergi Belmont Forum cari bahan makanan.


Perjalanan lancar walaupun agak kekok sedikit menyesuaikan diri dengan motorhome terutama masa nak parking kat Belmont Forum tadi. Tambahan pulak angin kencang ketika ini.

On the way tu terfikir pulak aku, kalau lambat nak patah balik mesti lagi sukar nak masuk ke Guilderton Caravan Park sebab park ni last check in dia pukul 6 petang. Aku try call pun tak dijawabnya.

Jadi aku amik keputusan check in sesiap kat Park ni yang memang on the way, cuma perlu masuk sikit dalam 4 km macam tu. Lagipun boleh sekali makan tengahari.

Ikut kat website holiday park ni minimum booking mesti 2 malam tapi aku request untuk semalam  saja melalui email dan dia approve.

MasyaaAllah....holiday park yang terletak di tebing Moore River ni memang sangat indah dan menakjubkan. Sungai ini bertemu dengan laut dan menghasilkan pemandangan luarbiasa yang belum pernah kami saksikan. Enjoy sekejap suasana kat sini.

In real life Moore river ni jauh lebih cantik dari foto ni 







Makan bekalan kat meja depan tu

Cantik macam mana pun tak bolehlah nak berlama-lamaan. Perjalanan masih jauh. Jadi lepas makan dan solat, perjalanan disambung lagi.


Lagi sekali tukar fikiran. Aku decide pergi sand boarding dulu baru Pinnacles memandangkan masa suntuk dan takut kedai peralatan semua tutup. Jadi kami pun segera menuju ke kedai peralatan  papan luncur Lucky 7 ni yang agak popular dikalangan orang Malaysia. Sewanya AUD10 satu. Kami amik 2 papan luncur.

Tempat ni mengkagumkan. Cuma nasib kurang baik sebab angin sangat kencang sampai nak meluncur pun sukar. Mau sekati pasir dah masuk mata aku ni...hahah. Dalam telinga pun pasir masuk. Depa tiga beranak meluncurlah jugak mana yang mampu. Nak merasalah katakan.


Nak celik mata pun tak berapa boleh

View dari atas bukit pasir...nampak laut di belakang sana

Ada hujan sikit sikit...tu yang ada pelangi

Habis sand boarding, perjalanan disambung menuju ke Pinnacles. Letih jugak rasanya nak sampai tempat ni. Sampai pun dah lewat petang. Tapi wife aku suka, boleh tengok sunset katanya. Jadi kami pun terus masuk ke tempat ni. Masa masuk tak bayar duit....balik baru aku bayar kat peti besi yang disediakan.

Agak menarik tempat ni. Jadi kami enjoy sini sampai matahari terbenam sebelum bertolak ke Guilderton Caravan Park semula.



Awas !!!! Jangan cuba-cuba nak parking di luar kawasan batu ni...nasib tak baik tayar boleh terbenam






Kami sampai holiday park agak lewat. Kunci masuk gate dah ada, teruslah parking motorhome. Hujan renyai dan angin kencang. Terpaksalah kami sambung power tengah-tengah hujan tu. Satu cabaran. Bilik airnya memang besar dan sangat bersih. Mat saleh lah katakan.

 Lepas mandi dan  makan malam semua orang keletihan dan terus tidur sampai ke subuh.