Friday, January 24, 2014

Renungan Jumaat



 
Sabar dan Redha

Daripada Ummu Salamah r.a. katanya, aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda: “Apabila seseorang itu ditimpa bencana, maka hendaklah ia mengucapkan: (Sesungguhnya kita datang dari Allah dan kepadanya kita kembali, Ya Allah berikanlah ganjaran kerana musibah ini, berikanlah aku pengganti yang lebih baik daripadanya) nescaya Allah SWT memberi ganjaran kepadanya kerana bencana tersebut dan menggantikan kepadanya yang lebih baik daripadanya, Ummu Salamah berkata lagi: “Semasa Abu Salamah meninggal dunia aku mengucapkan sepertimana yang diperintahkan oleh Rasulullah s.a.w. kepadaku, lalu Allah Taala menggantikan kepadanya (Ummu Salamah) seorang yang lebih baik daripada Abu Salamah (menjadi suaminya) iaitu Rasulullah s.a.w.”


Kata-kata nasihat Ibnu Qayyum..

Di dalam hati manusia ada kekusutan dan tidak
akan terurai kecuali menerima kehendak Allah swt.

Di dalam hati manusia ada keganasan dan tidak
akan hilang kecuali berjinak dengan dengan Allah swt.

Di dalam hati manusia ada kesedihan dan tidak
akan hilang kecuali seronok mengenali Allah swt.

Di dalam hati manusia ada kegelisahan dan tidak
akan tenang damai kecuali berlindung, bertemu
dan berjumpa denganNya.

Di dalam hati manusia ada penyesalan dan tidak
akan padam kecuali redha dengan suruhan dan
laranganNya serta qadha dan qadarNya serta
kesenantiasaan sabar sehingga menemuiNya.

Di dalam hati manusia ada hajat dan tidak akan
terbendung kecuali kecintaan kepadaNya dan
bermohon kepadaNya.

Kesentiasaan berzikir kepadaNya adalah
keikhlasan sebenar kepadaNya. . . . . .
 

Andai dunia dan isinya diberikan kepada manusia
masih tidak lagi dapat membendung hajat hati
si hamba itu.

Wednesday, January 22, 2014

3 Hari 2 Malam : Teluk Senangin

Catatan 17,18 &19 Januari 2014

Jumaat lepas ada cuti umum. Lepas bincang lebih kurang kami pun buat keputusan ke Teluk Senangin. Lagipun dah lama tak datang sini. Kali ni lama sikit, duduk 3 hari 2 malam. Sewa Chalet Haji Kamal sekali lagi.

Sewanya sekarang RM40 untuk semalam. Sesuai dengan kenaikan harga barang-barang selain kangkung....kenaikan sebanyak RM10 ni kira ok lah. Contact Number Haji Kamal ni 012 -5287825.

Demi keselesaan kami sumbat masuk macam-macam barang sampai nyaris penuh kereta aku dengan pelbagai kelengkapan yang kami bawak dari rumah. Dari dapur gas kecik, BBQ set, periuk belanga, bahan mentah sehinggalah ke kipas angin, tilam dan peralatan elektronik semuanya serba lengkap.



Walaupun chalet ni biasa aje dan rating tak  sampai 1 bintang pun, kami tetap sukakannya sebab kedudukannya yang hampir dengan pantai, bebas memasak dan membakar seafood sesuka hati jugak suasananya yang redup dan mendamaikan.


 Sebahagian chalet Hj Kamal 

 1st night buat ayam percik

Sarapan

 Ada sukaneka kat chalet sebelah

 
Chalet-chalet lain yang terdapat di sini

 Menu makan tengahari 2nd day.....masak lemak labu, sambal telur hancur dan ikan goreng

  Buah kelapa ni pemberian dari tuan punya chalet

 
 Macam macam ada kat gerai ni

 Menu petang kami beli je...waktu macam ni memang ramai orang jual makanan

 



Suka depa kutip siput remis ni


Siakap bakar sambal yang meletop bila dimakan

Anak jiran chalet sebelah.....minat depa tengok anak aku main game  

Sarapan hari terakhir...nasi lemak daun pisang dan laksami udang.......yummy....mai bercuti ka mai makan ni??

Nama bot sekarang pun dah advance



Suasana tepian pantai di awal pagi


Paling best kali ni suasana agak sejuk dan banyak angin. Memang seronoklah untuk bersantai-santai bersama keluarga tersayang.

Monday, January 20, 2014

Cenderahati Dari New Zealand dan Sydney

Foto-foto serba sedikit cenderahati yang mampu aku beli untuk trip kali ini..,









Sunday, January 12, 2014

Sydney : Day 4

Catatan 30 November 2013

Cuaca pagi ni sungguh baik sekali. Terang benderang. Disebabkan kerja-kerja rennovation di Malaysian Hall, jadi tiada makanan untuk pagi ini.

Aku tanya kat sorang staf mana nak pegi makan, dia bagitau biasanya orang pegi makan kat Taste of Thai di alamat 16, Belmore Road Randwick. Oleh kerana awal lagi maka restoran tu belum bukak, jadi aku beli roti je dulu kat kedai berhampiran dan cadang nak beli lunch kat sini nanti.

Tidak membuang masa kamipun menuju ke kedai idaman kaum wanita iaitu World Kitchen di alamat O'riordan Street, St Alexandria. Kedai peralatan dapur ni memang terkenal dengan jenama Corelle dan Pyrex.

 World Kitchen


Harga pinggan mangkuk dan lain-lain peralatan dapur kat sini memang jauh lebih murah dari Malaysia. Sejam lebih kami menghabiskan masa kat sini,  dan dapatlah beli serba sedikit  pinggan mangkuk serta peralatan dapur.


Ishhhh sapa pulak pinjam kete aku ni tak bagitau 

Habis tempat ni kami terus ke Restoran Taste of Thai. Restoran ni termasuk senarai restoran yang menjual makanan yang disahkan halal.

Untuk lunch kami dua jenis nasi goreng (tak ingat nama dia) dan mee goreng bungkus sebab cadang nak makan kat Bondi Beach nanti. Tak buang masa terus jalan..




Rupanya Bondi Beach ni dekat je dengan restoran ni. Sekejap dah sampai. Cantik tempat ni. Pantai pun bersih, langit membiru dan angin bertiup segar.

Memang sedap nasi goreng dan mee yang kami beli bungkus tadi. Dengan suasana yang menarik begini rasa lagi best laa makan kat sini.

  







Banyak .......sampai tak terhabis.


Habis Bondi Beach atas permintaan kanak-kanak kami ke tempat jual game pulak di Supa Centa. Anak aku ni tak boleh tahan dia kalau datang oversea mesti dia teringat nak beli game murah kat sini. Memang lebih murah pun berbanding beli kat Malaysia. Layankan aje.


seronok nampak...

Kemudian ada permintaan tambahan dari ibu kanak-kanak pulak nak ke World Kitchen sekali lagi. Nak tambah lagi 1 set katanya. Layankan aje...lagipun pinggan Corell tadi, aku pun rasa berkenan jugak tengok designnya. So pergilah ke tempat yang sama sekali lagi.

Oleh kerana kena pulangkan kereta 6.30 petang jadi ada sedikit masa lagi dan kami pun menuju ke Paddy's Market.

Sebab simpangnya dekat-dekat, walaupun ada GPS entah macam mana aku tersalah masuk lorong sampai melintas Anzac Bridge. Masa nak pusing balik tu terjumpa pula pasar barangan terpakai Rozelle Market. Turun kejap kat sini kot ada apa apa yang menarik......tapi tak adelah nampaknya.

 




Anzac Bridge 

Reset semula GPS dan cari balik Paddy's Market. Jumpa akhirnya, tapi susah nak dapat parking pulak. Pusing punya pusing akhirnya jumpa satu petak kosong. Lega. Akhirnya dapat jugak kami ke tempat yang famous dikalangan pelancong ini.

Sini pun ada Petaling Street




Masa yang tinggal agak terhad, jadi kami segera ke kedai souvenir di sini. Ownernya Cina Malaysia. Tak cukup tu ada sorang Pak Arab boleh cakap Melayu kat kedai ni.....lucu aku dengar Pak Arab ni cakap Melayu.....hehehheh. Maka kamipun belilah souvenir apa yang patut untuk dibawa pulang.

On the way ke airport singgah sekejap kat sebuah taman berhampiran dan menghabiskan baki makanan yang masih tinggal, maklumlah flight 9.30 malam, lambat baru nak boleh order makanan dalam Air Asia nanti.



Sampai airport lepas pulangkan kereta kami terus ke kaunter check in. Seperti dijangka mesti kena adjust lagi sekali hand carry kami maklumlah sudah tambah pinggan mangkuk dan beberapa souvenir lagi. Kali ni mamat India yang jaga kat lugage tu kerek habis. Sampai kena adjust dua kali baru settle. Sama macam mula datang dulu, walaupun aku yakin memang total tak sampai 28kg pun.

Lepas pun agaknya sebab masa kami dok adjust beg tu, aku tengok mamat india tadi bukan main gedik lagi bergurau-senda dengan sekumpulan penumpang perempuan bangsa India. Agaknya sebab syok lebih......dia pun bagi kami lepas ......begitulah kuatnya kuasa "kuch kuch hota hai".......hahhahaha.
  
9.30 malam flight pun berlepas ke Malaysia. Dengan ini berakhirlah percutian kami untuk tahun 2013. Makanan kali ni rendang ayam dan nasi putih. Tak sedap pun.....lapar punya pasal.......balun.

Kami tiba di LCCT pukul 4.30 pagi. Lepas makan kat Marry Brown (mee kari dia memang wowww), terus call adik aku Aziz datang pick up kami.

Segala puji bagi Mu ya Allah yang telah memberikan kami keselamatan sepanjang perjalanan pergi dan balik ini.