Sunday, March 24, 2013

Gold Coast Day 4 - Pacific Fair & Kunjungan Pantai Pantai Indah

Catatan 11 March 2013

Dear Percikan Kenangan,

Hari ke-empat berada di Gold Coast. Cuaca baik. Tempat pertama dalam jadual hari ni Pacific Fair. Dekat aje tempat ni dari Surfer Paradise. Parking pun free. Seronok nampaknya anak isteri aku datang tempat ni. Paling gumbira mestilah Haikal sebab dia dapat beli game PS3 Original sebanyak 4 keping.....sebab ada offer diskaun...kat Malaysia aku belum jumpa lagi harga murah macam ni.

Kat bahagian sayap luar Pacific Fair ni pulak ada macam-macam jualan. Paling best buah anggur fresh yang sangat murah berbanding tempat kita. Jenuh makan.

Menu hari ini, mee kari dan nasi goreng


Senyum memanjang....

Pulun sakan

Lama merayau-rayau mulalah perut mula terasa lapar. Terus keluar dari tempat ni. Tak tau nak makan kat mana, sekali terjumpa sebuah taman di tepian Sungai Neerang. Tak berlengah terus singgah sini. Makan bekalan yang ada dan buat macam-macam rakaman interview lawak......hehehehhee







Perut pun dah kenyang, maka perjalanan di sambung semula kali ni kami decide untuk mengunjungi pantai pantai sekitar Gold Coast. Antaranya Miami Beach, Burleigh Beach, Mermaid Beach dan Tallebudgera Beach.

Sungguh nyaman mengunjungi pantai ni semua dengan pemandangan laut yang memukau mata.



Miami Beach


Burleigh Beach



Tallebudgera Beach

Tallebudgera Beach ni sebenar pantai yang tenang tiada ombak sebab terletak di kuala sungai. Sebab itu ia dijadikan tempat latihan surfing dan berkayak oleh sekolah-sekolah kat sini. Ramailah anak-anak mat saleh dok berlatih di sini dengan bimbingan guru-guru.


Mermaid Beach.....seharusnya kami tinggal Apartment Spindrift on The Beach kat sini, tapi aku cancel sebab Apartment The Shore lagi happening...nasib baik tak jadi, rupanya pantai nya pun dipagar dan macam tutup je

Gold Coast Day 3 - Movie World & Malam di Surfer Paradise

Catatan 10 March 2013

Plan hari ni adalah ke Movie World. Untuk hari ni sarapan pagi adalah mee sup dan untuk makan tengahari pulak nasi putih bersama ayam kunyit. Tempat ni agak jauh jugak dari Surfer Paradise lebih kurang 21 km. Tak de masalah pasal ada lagi sorang pakar GPS Nabila boleh tolong carikan arah.

Sampai sini pukul 10 lebih. Bagi aku Movie World ni biasa biasa je, boleh laa. Apapun dah termasuk dalam VIP package......jangan di sia-siakan.




Bersama Willy Wonka and Chocolate Factory





Cowboy town show

Batman show



Balik dari Movie World, kami tidak merayau-rayau lagi terus ke bilik. Semua orang sudah begitu letih nampaknya. So, berehat seketika untuk memulihkan tenaga. Malamnya kami ke Centre Surfer Paradise pulak.

Walaupun The Shore ni memang kat Surfer Paradise, sebenarnya jarak Centre Surfer Paradise kira-kira 1km dari sini. Sapa rajin boleh jalan kaki. Dan kalau betul-betul nak tempat yang dekat kena amik apartment The Sands misalnya, tapi of course harganya lebih mahal. Parking kena bayar.....tapi lepas jam 9.00 malam free.


Seronok rupanya melepak-lepak dan berjalan-jalan tepi pantai malam-malam macam ni. Lampu-lampu pelbagai warna menambahkan keindahan tempat ni. Angin dingin bertiup kencang, kena pakai jaket kalau tak menggigil lah jawabnya . Kat sini ada jugak pasar malam mat saleh..







Wednesday, March 20, 2013

Gold Coast Day 2 - Amazing Sea world

Catatan 9 March 2013 

Hari kedua yang ceria. Hari ni kami bangun awal sikit dan prepare makanan untuk sarapan dan yang nak dibawa nanti. Mana tak bangun awal, pukul 4 lebih dah masuk subuh....5 lebih dah terang benderang.

Hidangan hari ini nasi goreng telur mata untuk sarapan dan bekalan pula nasi putih berlaukkan rendang udang serta ikan goreng. Terima kasih untuk pengeluar rendang segera yang sedap.

View pagi-pagi dari bilik 114

View pagi dari bilik baru 

Oleh kerana ada lebih masa, lepas memasak dan berkemas, terus kami berpindah bilik  baru seperti yang dijanjikan.

Hampir pukul 10.00 pagi kamipun bertolak ke Sea World, theme park yang pertama dari senarai VIP Pass yang telah aku beli ( Sea world, Movie World dan Wet and Wild Park).  


Kenangan bersamamu .......Sea World enterance

Cuaca sungguh nyaman hari ini nampaknya. Tidak panas dan tidak sejuk tapi banyak angin.....just nice. Sea World ni hanya 3km dari apartment The Shore. Parking pun ada banyak dan free. Sampai aje terus petugas scan online pass aku, amik gambar kami dan dalam masa 5 minit VIP Pass pun siap dan boleh masuk. 

1st show - Spongebob - depa seronok tengok show ni



Dinosour Park
Kolam ikan pari...besar besar pari kat sini



2nd Show - Jet Ski Stunt ni sungguh hebat dan luarbiasa. Salah seorang pesertanya bekas juara dunia - Dia ni mampu lambung-pusing somersault jet ski 6 kali secara berturut. Sungguh mengkagumkan para penonton





fish n chip kat sea world

Dalam dok sibuk sibuk jalan sana sini dan tengok show, sempat lagi kami ke parking kereta untuk makan tengahari. Lega, lepas makan masuk balik...memang tak de masalah keluar masuk ni. 

Dalam pada tu hati sungguh lapang bila sorang brader tu bagitau surau ada kat main train station dalam Sea World ni. Nampaknya mat saleh Australia ni sungguh prihatin terhadap keperluan muslim.


Sungguh comel dan cergas ahkak penguin ni



Menunggang dolphin

Cute aje dolphin ni hi hi bye bye penonton dengan ekornya




3rd Show- Dolphin show ni sungguh mempersona dan mendatangkan keseronokan kepada penonton. Benarlah bila dikatakan dolphin ni binatang yang paling pintar di dunia. Semua dolphin-dolphin ni melakukan aksi yang dirancang dengan sempurna dengan timing yang sungguh tepat. 7 bintang untuk show ni.

Akuarium .......Jaws ni sebenarnya sangat besar secara live


Bila Sea World dah dekat nak tutup pukul 5.00 petang kami pun bertolak pulang ke Surfer Paradise. Pusing-sana, pusing sini akhirnya kami terjumpa Zahab Global Supermarket yang jual makanan halal. Parking pulak seberang jalan dan cuma perlu masukkan AUD 1.40 untuk sejam. Dah ada udang, telur, sayur.....nak jugak makan ayam tu.....nak buat cemana sekeluarga suka makan ayam.



Kedai zahab yang berdepan dengan kedai ni