Tuesday, March 15, 2016

Cuti Pulau Pangkor

19, 20 & 21 Februari 2016

Sesekali teringat jugak aku nak ke Pulau Pangkor ni. Dah 9 tahun tak pegi. Lebih kurang 10 km ke jeti, dan 2 km dengan feri. Dekat tu. Orang dari KL pun sanggup datang, aku yang dekat ini tak bisa???  Ini tak boleh jadi.

Pulau Pangkor ni banyak sweet memories sebenarnya. Our honeymoon was here back in year 1997. Masa tu aku baru aje 3 tahun berkerja, serba kekurangan lagi maka Pulau Pangkor inilah yang aku termampu bawak isteriku datang honeymoon. Ingat lagi stay kat Chalet di Teluk Nipah. 

Lepas tu kami berdua datang lagi untuk bercuti kat Pasir Bogak sambil makan kenduri (kenduri perkahwinan anak perempuan kepada arwah Paktih Hashim). Ini betul lawak punya kes. Ada ke patut kami tersalah rumah kenduri. Sudah habis kami makan baru aku perasan apesal satu muka pun tak de yang familiar? Sekali tanya sorang tu, dia cakap yang rumah Paktih Hashim tu sebelah sana....dekat saja. Alamak.....kantoi.....apalagi kelam kabut aku pegi mintak halal. Sampai rumah kenduri sebenar dah kenyang sangat, terpaksalah berlakon makan heheh.

Next trip ke Pulau Pangkor budak tembam kat bawah ni dah ada. Stay kat Teluk Nipah lagi. Seronoknya kami suami isteri tengok Nabila ni merangkak ke sana kemari di Pantai Teluk Nipah yang putih bersih tu. 


Ok. Habis cerita pasal sweet memories.

Day 1

Ini kali pertama kami menggunakan jeti Marina Island. Lebih selesa dan masa naik feri tu sekitar 10 minit saja. Parking agak mahal RM15 sehari. Oleh kerana 3 hari, maka RM45 untuk parking berbumbung. Tambang feri pulak RM10 sorang pergi balik tapi mesti simpan tiket. Cuaca memang baik hari ini maka semuanya berjalan lancar.

Kaunter Tiket Marina Island


Panas punya pasal cepat-cepat kami masuk feri Duta Pangkor ni

Depa tiga beranak melepak kat luar masa perjalanan. Enjoy view katanye. Tak kuasa teman, dalam lagi sejuk dan nyaman



Sampai je jeti Pangkor, terus amik motor. Satu motor dan satu skuter. Untuk 48 jam iaitu Jumaat sampai Ahad harganya RM130. (motor 30, skuter 35) Macam biasa le, motor sewa macam ni mana ada minyak. Pandai-pandai lah isi kat stesen berhampiran. Terus kami menuju ke Nipah Mas Chalet di Teluk Nipah. Walaupun masih awal lagi, mana tau kalau nasib baik dapat check in awal.

Nipah Mas Chalet

Memang rezekilah tuan punya chalet ni memang tak berkira, Dia bagi kami masuk awal. Cantikkkk. Sewa family room ni RM95.00. Walaupun serba sederhana bilik ini kira ok lah. Showernya pun laju. Bagi aku sepadanlah dengan harganya. Nak yang ada kelas, kena bayar lebih lah.



Lunch - Pekan Pangkor

Oleh kerana hari ini hari Jumaat, maka aku decide kami sekeluarga makan di Pekan Pangkor sekali dengan sembahyang Jumaat. Maka kami pun bermotosikal ke pekan Pangkor semula. Masa datang tadi, bebudak ni punyalah teringin nak makan kat satu gerai ni sebab suasana nampak best dan macam ada ABC. 

Apalagi pegi sana lah. Ada masa lagi ni. Kami order 2 nasi ayam, 1 mee sup dan 1 laksa. Laksa dia jenis bersantan. Akan tetapi bebudak ni kecewa sebab ABC yang diidamkan tu takde pulak. Ais batu belum sampai kata pekerja tu. Itu bukan rezeki korang namanya.

Gerai ni betul-betul depan Coral Bay Resort di Pasir Bogak 

Nasi ayam  dan mee sup ni agak sedap

Cukup waktu aku dan Haikal tinggalkan Nora dan Nabila kat gerai ni sementara kami ke masjid. Masa nak balik , skuter pulak buat hal. Lajak lah ke jeti dan tukar motor lain.

Petang tu aktiviti aku sekeluarga meronda-ronda  sampai puas....sebelum berakhir dengan bermandi manda di laut.

Makan Malam - Teluk Nipah

Makan malam kat Teluk Nipah memang agak sukar. Bukan sukar nak dapat tempat makan, tapi sukar nak pilih gerai yang mana satu sebab ada banyak gerai seafood dan ikan bakar di sini. Peniaga pulak suka panggil panggil orang sampai confuse dibuatnya..

Bahagian belakang gerai gerai kat sini kebanyakannya menghadap ke laut. Suasana macam ni memang bestlah untuk makan malam, lagi-lagi ada banyak angin masa ni. Semestinya banyak angin sebab waktu ini air pasang besar

Macamanapun akhirnya kami pilih satu gerai ni sebab tengok kosong tak ada orang...dengan harapan makanan sampai cepat. Mula tu risau jugak sebab selalunya gerai yang takda orang ni masakannya mungkin tak sedap. Tapi alhamdulillah makanan dia tak mengecewakan langsung. 

Untuk malam ni kami order ikan gerot bakar, sotong goreng tepung, sup sayur dan telur dadar. Harganya RM73.00. Mahal sikit dari Manjung. Harga pulaulah katakan...sebab barang-barang mentah semua kena angkut dengan barge katanye.

Perut pun dah kenyang. Habis makan melepaklah kat tangga tepi pantai teluk Nipah ni. Best jugak suasananya. Ala ala melepak kat Surfer Paradise gitu hehehee. Nampaknya boleh ulang lagi Teluk Nipah ni. Agak agak mata pun dah kuyu, apalagi balik tidurlah. Tamat day 1.



Day 2

Untuk makan pagi kami pilih gerai brader yang jual cucuq pisang dan keropok lekor ni. Makan kepok ni panas panas memang terangkat. 

Mee udang yang lazat

Snorkeling di Pulau Giam

Depa tak percaya bila aku kata pulau ni adalah pulau Gayam (sejenis siput). Oleh kerana orang Pangkor teringin nak ala ala mat saleh maka ejaannya di tukar jadi Giam (mat saleh sebut "Gaiyem").......hehehehheh. 

Untuk snorkeling ke pulau ni ada macam macam offer kat Teluk Nipah ini. Ada pakej melawat pulau-pulau dan private tour. 

Kami pilih Beach Boy private bot snorkeling sahaja untuk 4 orang dengan bot kecik. Walaupun bot kecik tapi tak risau sebab dekat dan ada life jacket. Kelebihannya boleh request kalau nak balik bila-bila masa saja. Total RM40 untuk 4 orang sekali dengan peralatan snorkeling termasuk roti untuk bagi makan ikan. Dekat aje, sekejap dah sampai.


Cantik - cantik ikan sini.....gambar je yang sendu

Roti punya pasal berani kau patuk tangan aku ye ???

Yang berani timbul pun ada

Suasana pulau Giam....sini ada gerai jual burger dan minuman


Memang seronok dan best betul tempatnya. Walaupun tak sejernih Krabi, tapi enjoy habis aku bagi makan ikan. Banyak betul ikan berkerumun bila campak roti. Mula -mula air biasa aje tapi semakin lama semakin jernih bila air pasang. Jadi timing ke sini kena ambil kira air pasang - surut.

Cuma satu je yang kureng sikit sebab dasar laut nya yang berbatu...kalau silap langkah boleh luka kaki. Tapi depa ni dah standby stoking tebal...selamat. Aku pulak pakai kasut terus masuk air hahah.

Jenuh main ikan, kami pun balik ke Teluk Nipah. Dia punya penutup memang best sebab brader tu pecut bot kecik ni dengan maximum speed dan landing sampai atas pasir.

Purnama Beach Resort

Balik dari snorkeling terus kami packing barang. Lepas makan tengahari yang aku bungkus dari gerai depan Nipah Mas ni kami pun check out. Berangkut pulak dengan motor ke tempat berikutnya iaitu Purnama Beach Resort. Dekat aje. Oleh kerana bilik belum siap kami pun melepak sekejap kat surau resort ni sekali solat zohor. Memang baguslah resort orang Melayu ni, siap ada surau yang besar dan selesa. Suasana sekitar chalet pun best dengan landscaping yang menarik. Ada swimming pool lagi.  


Kekurangannya ada banyak kera area ni, maklumlah dekat dengan hutan. Haikal ada "sweet memory" dengan kera, jadi dia phobia sikit....hehehhehee. Jangan sesekali buang makanan kat luar chalet macam jiran lorong kami ni kalau tak nak kera datang ramai ramai dan lepak lama-lama sambil selongkar tong sampah.

Aku sebenarnya nak amik smart villa untuk 4 orang, tapi masa aku booking cuma standard villa yang available. Tu laa, lain kali kena booking lagi awal. Biliknya boleh tahan dengan hiasan dalaman yang serba sederhana. Harga RM160 semalam. 

Enjoy nampaknya bebudak ni mandi-manda kat pool sana. Lagipun Haikal dah makin tinggi dan dah sampai kaki kat pool ini. 


Kera atas bumbung tu sampai dekat bilik dia mai..kalau bukak pintu alamat dia masuk ler...agaknya sebab bilik kami ni ke belakang sikit

Kiri kanan ni standard villa...aku dapat bilik tepi

Smart chalet ni untuk dua orang

Standard chalet. Minat jugak aku tengok bilik depan pool ni tapi max untuk tiga orang aje...tak puashati aku


Belakang di tingkat bawah tu surau 

Pantai berhampiran  D' Rimba Chalet

Semalam dah datang ke pantai sebelah hujung Teluk Nipah ni termasuk ke pantai Teluk Dalam. Enjoy depa belajar naik motor kat sana. Depa ni dah besar pun belum pandai bawak motor. Sebab kat rumah aku tak ada motor. Nabila pulak dah boleh bawak kereta sikit sikit sekarang. Tapi lesen belum ada. Aku pun tak cadang nak belikan motor kat depa. Sampai masa nanti beli aje kereta, sebab harga kereta 2nd hand sekarang pun lebih kurang aje dengan motor baru. 

Pantai berhampiran D'Rimba Chalet ni memang cantik. Hujung sana ada D'Senja Beach Resort. Lebih cantik dari  pantai Teluk Nipah sendiri. .Itu yang kami musykil. Dulu-dulu, pantai Teluk Nipah sangatlah cantik, landai dan putih bersih. Sekarang telah merosot dengan teruk. Curam dan kurang putih pasirnya. Entah apa sebabnya pun tak tau.

Nasib baik pantai sini masih lagi terpelihara. Airnya pun jernih. Seronok mandi kat sini dan melihat sunset. Matahari jatuh di atas betul betul puncak Pulau Giam. Awesome. Sayang semalam terlupa bawak camera. Gambar petang ni kurang sikit. 






Makan malam kali ni kat gerai hujung skali sebelah dengan gerai jual minyak motor. Tak sangka gerai ni view dia lagi awesome. Lapang aje. Seafood pun ada. Aku order nasi goreng paprik, nasi goreng sotong dan nasi goreng kampung. Sedap betullah makanan kat sini. Lain kali boleh try seafood  pulak. Tak pe, boleh ulang lagi next time.

Day 3

Sarapan pagi hari ni kat cafe Purnama Beach Resortlah. RM20 untuk tambahan bebudak berdua ni. Menunya nasi lemak, kuey teow goreng, roti dan bubur nasi. Walaupun pilihan terhad, tapi rasa makanannya memang sedap. Puas hati.

Hari ini memang confirm tak seronok sebab dah kena balik. Depa berdua ni mintak sambung lagi, Tak boleh ler. Maka lepas puas mandi kolam, dengan berat hati kami pun check out. Cepat betul check out sini. Memang cekaplah pekerja Resort ni. Semalam mintak bantal tambahan dan komplen pasal air cond pun kejap aje dah settle. Bagus. Service tip top. 

On the way ke jeti kami singgah di pantai Teluk Ketapang. Cantik sungguh pantai ni, Putih bersih lagi. Sayangnya tak de sebarang chalet kat sini. Orang pun tak ada, cuma ada sepasang mat saleh veteran tengah picnic. Enjoy betul  suasana dengan tiupan angin yang nyaman.





Selesai tempat ni kami pun ke jeti, pulangkan motor dan amik feri ke Marina Island sekali lagi. Tamat percutian di Pulau Pangkor. Best, best...boleh datang lagi.

48 comments:

nhhas said...

Fuh... lama x g pangkor...

Last sy pergi pangkor adalah ketika kejadian tsunami kat malaysia tu.
26Dis 2004 kot if tak silap...

We're exactly kat pangkor ms tsunami melanda...

am said...

nhhas,
2004 tu macam dah lama sangat dah tak ke Pangkor. Kena renew lagi tu. Lagi-lagi seafooad dia mmg best.

Wooclip said...

Nice narration and pictures!

~Cinta Puding Karamel~ said...

Hi
Nk tanya... Purnama beach resort tu tepi pantai betul ke x ye location dia? Sebab before nie pegi chalet dpt seberang jalan so kene jalan nak g pantai... Heee

Thankss...

am said...

kena jalan sikit kalau nak ke tepi pantai. Teluk Nipah yang betul2 tepi pantai hanya d'Senja Resort

Anonymous said...

nice info bro.. mmg plan nak ke pangkor in september.. tu yg tgh recce thread trip to pangkor - obo

mawwar beiyrue said...

sy pon mcm nak ke pangkor sept ni... tgk mcm mne nnti

Norliza Sar said...

sy nak tnya lah..sewa motor mmg sentiasa ada di jeti or kena booking dulu ya..

am said...

Tak perlu booking. Kat jeti ramai yang offer motor

flyowie said...

boleh x saya nak dapatkan no phone bot ke pulau giam? tq

am said...

tak dapat nak bantu. saya tak save nombor dia

syamsul rahmat said...

klau time cuti pegi sane senang dpt chalet or hotel x?

am said...

Selalu cepat abis. Kena booking awal

muhammad sidik said...

Tumpang tanya total budget en. Habis brapa untuk 2mlm tu.??

am said...

Untuk kami berempat RM 800 lebih

Saya said...

Cerita yg best. Ambil tips yg dibagi. Dh book Dsenja Resort. Bulan 12 ni nk p. Harap cuaca menyebelahi kami. Almklumlah hujannn 😅😅

am said...

enjoy!

beloved cats said...

Kereta sewa pulau pangkor call 0133600930

hadi chik said...

As salam Bro. Very good info. Nak tumpang tanya...kalau naik Feri dari Pulau Marina ke Pulau Pangkor, harus kena jadi ahli ke?(sy ada terbaca kat blog org lain kata kena dan yg ada kata tak perlu...konfus!)Thanks in advance...Hadi.

am said...


Waalaikumusalam,
Tak perlu jadi ahli. Beli aje tiket feri Duta Pangkor kat jeti.

hadi chik said...

Alhamdullilah ribuan terima kasih sy ucapkan! Terjawab segala teka teki!

Akmal Nordin said...

Boleh dapatkan no tel d'senja yg boleh wasap tak? Tq

Anonymous said...

Saya dari sarawak, nak guna jeti marina, dari ipoh nak kena naik bas atau teksi ke mana ye? Yg mana lagi ok, jeti marina atau lumut.boleh tolong bgi.idea x?

am said...

Kalau nk jimat dari Ipoh naiklah bas ke Seri Manjung, naik teksi mahal nanti. Nanti turun kat station bas Seri Manjung ambil teksi di sana (saya tak pasti tentang bas ada ke tak ke Jeti Marina) dan bagitau nak ke Jeti Marina Island.

shazrie salim said...

0195735523

Anonymous said...

assalamualaikum,

boleh saya tahu tentang pulau marina.
banyak blog sy baca mesti ada pulau marina.
memang kene pergi pulau marina ke kalau pergi pulau pangkor?
apa bezanya?

am said...

Waalaikumusalam, marina island tu jeti alternatif ke pangkor selain jeti lumut, bezanya masa naik feri lebih singkat sbb lebih dekat

Belajar Saham said...

Lama xpergi pangkor.. Last pergi tahun 2011

raja hazruniza Eija said...

Salam nk tanya klau sampai pangkor ada teksi ke or kena sewa kereta

am said...

Waalaikumusalam, kat jeti ada banyak van dan kereta sewa. Ramai yg datang offer turun aje dari feri

mohamad azuan othman said...

Pulau pangkor best sgt thun nie akan ke sana lagi.. pulau giam mmg best.. destinasi bajet

Along Tiger said...

assalamualaikum boss....
nk tanya sikit ...smpai kat jeti duta ad tnya grand moto x....sbb 26.8 nie nk grk dh....

am said...

Waalaikumusalam,
Duta Pangkor saya x pasti.Tapi dulu saya pernah bawak motor dengan Feri lain, dia tak tanya pun pasal geran.

diana said...

salam...jarak dr jeti lumut dan jeti pulau marina ni jauh x...1st time nak pegi tapi x tau kat mne tempatnye...en hubby cume tau jeti lumut je sbb da 5 tahun lpas pulak peginye hehe...thanx in advance..

am said...

Waalaikumusalam,
jaraknya dalam 8km. Arah menuju ke Teluk batik, tapi sampai simpang traffic light ke 3 , terus lagi, lepas sikit masjid masuk kiri.

Nizal said...

Assalamualaikum.. Sye nk tnye brape harga tiket utk feri dr jeti pulau marina..? Nk parking kereta di situ senang x..? Otw nk ke sana hari ini.. Tq

am said...

Waalaikumusalam,

Tak ingat harga tiket. Parking ada banyak, tapi tak taulah musim cuti sekolah macam ni

Anonymous said...

terima kasih atas perkongsian. saya kena p kursus kat purnama beach resort bulan ni. alhamdulillah dapat byk info dr blog ni

Abul Acap said...

Kereta sewa pulau pangkor dari "beloved cats" telah dihentikan perkhidmatannya..maaf sekali lg..tq

Anonymous said...

Sewa motor sekali dengan helmet ke?

am said...

Ye termasuk sekali

Bukan Perempuan Idaman Kamu said...

Abang ni punya blog dari 2016 sampai 2017 masih lagi orang tanya dia jawab. Bagus betul 😁

Anonymous said...

Mana lg jimat parking di jeti marina atau parking di jeti lumut

am said...

Inshaallah selagi mampu saya akan cuba bantu

am said...

Rasanya jeti lumut mungkin lebih jimat..cuma pejalanan feri yg agak lama

Anonymous said...

Terima kasih info tuan. Saya sedang mencari tempat yang best di pangkor. Last komen tuan 13/2/18 sangat membantu. Terima kasih. ☺️

Mazliana.ramli Melati said...

Sy nak jln2 Pulau Pangkor tp balik hari aje la... 7/5 sblm mengundi hihihi
Agak2 smpat pusing satu pulau dak dlm masa satu hari 😊

am said...

Kalo ambik kereta sempat je pulau kecik, touch and go