Monday, December 18, 2017

Perth : Day 6

20 October 2017

Sekitar Perth

Nampaknya program hari ini santai santai sahaja.  Semua orang sudah habis angin setelah mengharungi perjalanan jauh West Australia selama beberapa hari sebelum ini.

Kini sudah sampai masanya memulangkan motorhome. Rulesnya macam mana motorhome itu ketika diambil begitulah harus dipastikan keadaannya semasa dipulangkan. Tangki air buangan dan kumbahan wajib dikosongkan, manakala gas dan minyak perlu diisi penuh.

Check out agak lambat kerana perlu mengemas barang-barang dan membersihkan bahagian dalaman motorhome, supaya nampak kemas sebelum dipulangkan.

Selesai semua, aku menuju ke Kings Park Botanical Garden. Taman ni memang cantik dan sangat bersih. Luas betul, Kalau nak explore habis mau tercabut kaki dibuatnya. Kami menghabiskan masa bersantai-santai disini beberapa jam.

Pelbagai jenis bunga-bungaan ada sini

On the way.... melintasi Langley Park  

Parking

Sangat bersih... tong sampah langsung tidak disediakan






View Swan River dari atas bukit Kings Park

Tree top walk and glass bridge


Habis tempat ni terus kami menuju ke homestay di Belmont semula. Unload semua barang masuk ke dalam rumah dan menuju ke Motorhome Center. Urusan memulangkan motorhome berjalan lancar, lagi-lagi aku amik zero access insurance... memang tak ada sebarang masalah.

Selesai pemulangan, aku mintak staff dia tolong call teksi dan hantar kami ke airport. Bukan nak flight balik, tapi nak pick up kenderaan seterusnya iaitu kereta sewa dari Hertz Car Rental. Bayarannya AUD 112 untuk 2 malam. Aku ambik dua buah kereta untuk 7 orang ahli rombongan.
.

Baru dan sedap bawak kereta ni. Terus kami pulang ke homestay semula. Masa sampai ni jam dah pukul 4 petang. Semua orang nak bersantai santai di rumah. Jadi aktiviti makan, tidur dan berehat sangatlah best. Hehehee.

Esok nak ke Fremantle.

2 comments:

m.u.l.a.n said...

Cantik semua foto.. Seronok jalan2 Perth..

am said...

Memang seronok. Rasa tak cukup seminggu